Güneş enerjisinde devrim: Verimlilikte yüzde 23, çalışma ömründe yüzde 66 artış

Posted by



Güneş enerjisi sektöründe önemli bir dönüşüme sebep olacak bir keşif, uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirildi. University of Surrey liderliğindeki araştırmacılar, Imperial College London ile birlikte yürütülen çalışmada, “mucize malzeme” olarak adlandırılan perovskit ile üretilen güneş panellerinin verimliliğini ve ömrünü artıran bir yöntem geliştirdi.

Perovskit Güneş Panellerinde Büyük İlerleme

Yapılan araştırmada, kurşun-kalay perovskit güneş panellerinde daha önce fark edilmeyen bir bozulma mekanizması keşfedildi. Bu mekanizmayı engellemek için geliştirilen yöntem sayesinde, panellerin güç dönüşüm verimliliği %23’ün üzerine çıkarıldı. Ayrıca, güneş hücrelerinin kullanım ömrü de %66 oranında uzatıldı.




Günümüzde silikon güneş panellerinin yerini daha yüksek verimlilik sağlayan perovskit/silikon hibrit paneller almaya başlıyor. Araştırmacılara göre, geleceğin teknolojisi tamamen perovskit tabanlı paneller olacak. Ancak bu panellerin ticari olarak yaygınlaşabilmesi için verimlilik ve dayanıklılık sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Yapılan çalışma ise özellikle kurşun-kalay perovskit hücrelerindeki problemlere çözüm getiriyor.

12.5 MW Kapasiteli Güneş Enerji Santrali Kurulacak

Araştırmacılar, verimliliği ve dayanıklılığı etkileyen “delik taşıma katmanını” inceleyerek, bu katmanın neden olduğu kimyasal reaksiyonları baskılayan bir iyot azaltıcı madde geliştirdi. Bu yeni gelişme, hem daha uzun ömürlü hem de daha ekonomik güneş panellerinin üretimini mümkün kılıyor.

Araştırma ekibinden Dr. Imalka Jayawardena, yaptığı açıklamada, “Perovskit tabanlı güneş pillerinin verimliliğini belirgin bir şekilde artırarak, daha ucuz ve daha sürdürülebilir güneş panelleri üretmeye doğru ilerliyoruz. Malzemeleri ve cihaz mimarimizi daha da iyileştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz,” dedi. Şimdi ise bu yenilikçi panelleri test etmek amacıyla 12.5 MW kapasiteli bir güneş enerji santrali kurulması planlanıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir